- Miody Jelonek to sklep rodzinny
- Miłość do miodów to nasza tradycja
- Sprawdzone, naturalne produkty
- Masowej produkcji mówimy NIE
- Wyłącznie polskie produkty
- Różne formy płatności
- Profesjonalna obsługa
- Szyfrowane dane i transakcje
Miód nektarowo-spadziowy – wyjątkowy dar natury
Miód wrzosowy – unikatowy skarb z polskich wrzosowisk
Miód wrzosowy
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Miód wrzosowy 1000 g
To najbardziej luksusowy miód z polskich miodów. Luksus wiąże się z wysoką ceną. Na pozyskanie tego miody mają wpływ kaprysy pogody, czujność pszczelarza oraz ciężka praca i kondycja pszczół. Te wszystkie aspekty wpływają na cenę miodu wrzosowego.
Miód wrzosowy ma niepowtarzalny smak i unikalne właściwości, które czynią go najbardziej luksusowym z miodów.
Konsystencja miodu wrzosowego jest mniej płynna, bardziej galaretowata w porównaniu do innych miodów. Podczas krystalizacji przybiera zabarwienie żółtopomarańczowe lub czerwonobrunatne odcień i masłową konsystencję.
Działania prozdrowotne miodu wrzosowego wiążą się z jego właściwościami. Dzięki silnemu działaniu bakteriobójczemu i antyseptycznemu miód wrzosowy wspomaga walkę z zapaleniem prostaty, szczególnie u mężczyzn po 40 roku życia, narażonych na rozwój tego schorzenia. Wspomaga także leczenie chorób dróg moczowych.
Miód z wrzosowy poprawia działanie układu gastrycznego, przyczyniając się do redukcji stanów zapalnych żołądka i jelit. Pomaga również w przypadku wystąpienia biegunki, zgagi i nieprzyjemnych objawów refluksu, wspomagając trawienie, zwalczając bakterie, a także ułatwiając gojenie tkanki przełyku.
Miód z nektarów wrzosu posiada działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego wspomaga zwalczyć stany zapalne, przeziębienia i grypę. Dobroczynnie wpływa na jamę ustną, kojąc zapalenia i łagodząc podrażnienia gardła. Przyjmowany profilaktycznie wzmacnia układ odpornościowy i rozgrzewa, zapobiegając pojawieniu się niepokojących objawów przeziębienia.
Zawarte w miodzie wrzosowym witaminy z grupy B, mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprzyja redukcji stresu.
Miód wrzosowy to:
- bogactwa witamin z grupy A i B, kwas foliowy, pantotenowy oraz nikotynowy, a także żelazo i aminokwasy,
- zawiera ponad 40 biopierwiastków na czele z wapniem, potasem, chlorem, fosforem oraz magnezem,
- posiada dużą ilość neorohormonów (cholina i acetylocholina), jak również hormonów wzrostu,
- zawarta w miodzie inhubina posiada właściwości antyseptyczne, hamując bakterie i wirusy,
- składa się głównie z węglowodanów, z przewagą fruktozy i sacharozy.
Wartości odżywcze:
- Wartość energetyczna: 320 – 330 kcal
- W tym węglowodany – 79,50g
- Białko – 0,3g
- Tłuszcz – 0g
Miód wrzosowy jest szeroko stosowany w kosmetyce. Jest stosowany w produkcji:
- kremów,
- maseczek,
- peelingu,
- balsamów,
- masek na włosy,
- płukanek.
Miód wrzosowy oprócz leczniczego wpływu na ludzki organizm, ma także inne zastosowania. Możesz wykorzystać go w kuchni. Sprawdzi się jako dodatek do słodko-kwaśnych sosów, kanapek, mięs i owsianek. Nada potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Będzie również idealnym dodatkiem do naleśników i słodkich omletów.
Nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim białka (enzymy) zaczynają w tej temperaturze niszczeć.