Dlaczego Miody Jelonek?
  • Miody Jelonek to sklep rodzinny
  • Miłość do miodów to nasza tradycja
  • Sprawdzone, naturalne produkty
  • Masowej produkcji mówimy NIE
  • Wyłącznie polskie produkty
  • Różne formy płatności
  • Profesjonalna obsługa
  • Szyfrowane dane i transakcje

Miód wrzosowy

wrzosowy1.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 96,00 zł

Cena regularna:

96.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Miód wrzosowy 1000 g

To najbardziej luksusowy miód z polskich miodów. Luksus wiąże się z wysoką ceną. Na pozyskanie tego miody mają wpływ kaprysy pogody, czujność pszczelarza oraz ciężka praca i kondycja pszczół. Te wszystkie aspekty wpływają na cenę miodu wrzosowego.

Miód wrzosowy ma niepowtarzalny smak i unikalne właściwości, które czynią go najbardziej luksusowym z miodów.

Konsystencja miodu wrzosowego jest mniej płynna, bardziej galaretowata w porównaniu do innych miodów. Podczas krystalizacji przybiera zabarwienie żółtopomarańczowe lub czerwonobrunatne odcień i masłową konsystencję.

Co go wyróżnia:
- jest to jeden z najszlachetniejszych, nektarowych miodów odmianowych,
- pozyskanie go wymaga od pszczelarza dużej wiedzy i doświadczenia,
- pochodzi z trudno dostępnych i bardzo ograniczonych terenów,
- rzadko spotykany w Polsce, zwłaszcza w jakości wymaganej przez obowiązujące przepisy,
- wyróżnia się galaretowatą konsystencją, w postaci płynnej przyjmuje postać zolu z zawieszonymi stałymi cząstkami, a krystalizując – formę żelu,
- ma przyjemny aromat, smak z początku gorzkawy, by po chwili zamienić się w przyjemnie słodki i delikatnie ostry,
- jest to miód późny, pieczołowicie zbierany i przerabiany przez pszczoły, które w tym okresie muszą zapewnić rodzinie pszczelej składniki odżywcze, niezbędne do przetrwania okresu zimowego,
- posiada wysoką zawartość substancji antyoksydacyjnych i odznacza się najwyższą zdolnością zmiatania wolnych rodników, dlatego pełni też funkcję przeciwstarzeniową dla organizmu‼️

 

Działania prozdrowotne miodu wrzosowego wiążą się z jego właściwościami. Dzięki silnemu działaniu bakteriobójczemu i antyseptycznemu miód wrzosowy wspomaga walkę z zapaleniem prostaty, szczególnie u mężczyzn po 40 roku życia, narażonych na rozwój tego schorzenia. Wspomaga także leczenie chorób dróg moczowych.

Miód z wrzosowy poprawia działanie układu gastrycznego, przyczyniając się do redukcji stanów zapalnych żołądka i jelit. Pomaga również w przypadku wystąpienia biegunki, zgagi i nieprzyjemnych objawów refluksu, wspomagając trawienie, zwalczając bakterie, a także ułatwiając gojenie tkanki przełyku.

Miód z nektarów wrzosu posiada działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego wspomaga zwalczyć stany zapalne, przeziębienia i grypę. Dobroczynnie wpływa na jamę ustną, kojąc zapalenia i łagodząc podrażnienia gardła. Przyjmowany profilaktycznie wzmacnia układ odpornościowy i rozgrzewa, zapobiegając pojawieniu się niepokojących objawów przeziębienia.

Zawarte w miodzie wrzosowym witaminy z grupy B, mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprzyja redukcji stresu.


Miód wrzosowy
to:

- bogactwa witamin z grupy A i B, kwas foliowy, pantotenowy oraz nikotynowy, a także żelazo i aminokwasy,

- zawiera ponad 40 biopierwiastków na czele z wapniem, potasem, chlorem, fosforem oraz magnezem,

- posiada dużą ilość neorohormonów (cholina i acetylocholina), jak również hormonów wzrostu,

- zawarta w miodzie inhubina posiada właściwości antyseptyczne, hamując bakterie i wirusy,

- składa się głównie z węglowodanów, z przewagą fruktozy i sacharozy.


Wartości odżywcze:

  • Wartość energetyczna: 320 – 330 kcal
  • W tym węglowodany – 79,50g
  • Białko – 0,3g
  • Tłuszcz – 0g

Miód wrzosowy jest szeroko stosowany w kosmetyce. Jest stosowany w produkcji:

- kremów,
- maseczek,
- peelingu,
- balsamów,
- masek na włosy,
- płukanek.

Miód wrzosowy oprócz leczniczego wpływu na ludzki organizm, ma także inne zastosowania. Możesz wykorzystać go w kuchni. Sprawdzi się jako dodatek do słodko-kwaśnych sosów, kanapek, mięs i owsianek. Nada potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Będzie również idealnym dodatkiem do naleśników i słodkich omletów.

Nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim białka (enzymy) zaczynają w tej temperaturze niszczeć.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl