- Miody Jelonek to sklep rodzinny
- Miłość do miodów to nasza tradycja
- Sprawdzone, naturalne produkty
- Masowej produkcji mówimy NIE
- Wyłącznie polskie produkty
- Różne formy płatności
- Profesjonalna obsługa
- Szyfrowane dane i transakcje
Miód nektarowo-spadziowy – wyjątkowy dar natury
Miód wrzosowy – unikatowy skarb z polskich wrzosowisk
Miód gryczany
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Miód wielokwiatowy z przewagą gryki - zbiór 2024 rok
Miód gryczany jest znany z intensywnego, mocnego smaku oraz głębokiej, ciemnobursztynowej, czasami niemal czarnej barwy. Po krystalizacji mocno jaśnieje. Pozyskiwany z nektaru kwiatów gryki, rośliny uprawianej dla jadalnych nasion. Miód gryczany wyróżnia się na tle innych miodów swoimi wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi oraz ostrym, intensywny zapachem i nieco piekący smakiem.
Właściwości i zalety miodu gryczanego:
- Bogactwo składników odżywczych: Miód gryczany jest znany z wysokiej zawartości antyoksydantów, w tym flawonoidów i fenolowych kwasów, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i mogą obniżać ryzyko niektórych chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Jest również bogatym źródłem minerałów, takich jak potas, fosfor, mangan, bor, sód cynk, miedź, krzem czy wanad. Jest też doskonałym źródłem witamin C, z grupy B (głównie PP, B1 i B2) oraz zawiera enzymy – amylazy, fosfatazy, inwertazy. Znajdują się w nim odżywcze węglowodany.
- Właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne: Podobnie jak inne miody, miód gryczany wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, co sprawia, że jest skuteczny w łagodzeniu infekcji i stanów zapalnych, zwłaszcza w obrębie układu oddechowego.
- Wsparcie dla układu krążenia: Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, miód gryczany może przyczyniać się do poprawy zdrowia serca poprzez ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem i wspieranie prawidłowego ciśnienia krwi. Działa przeciwmiażdżycowo.
- Poprawa zdrowia układu pokarmowego: Jego działanie antybakteryjne może również wspierać zdrowie układu pokarmowego, pomagając w walce z bakteriami i wspierając prawidłową florę jelitową. Uzupełnia niedobory wapnia i żelaza w organizmie. Odtruwa organizm.
- Zastosowanie kulinarne: Miód gryczany smak ma wyjątkowy - to zdecydowanie produkt dla koneserów niezwykłych doznań, dość znacznie różniący się smakiem od klasycznych miodów. Jest jednym z tych, które kocha się, bądź od których się stroni. Zwykle budzący zachwyt u smakoszy, ceniony za wyrafinowane akcenty i przełamywanie smaku słodzonych nim potraw, Ostry, intensywny zapach i nieco piekący smak świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie bukietu wyrafinowanych dań i koktajli, do których dodano miód gryczany. Smak – nieco ziołowy, korzenny, karmelowy i gryczany doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami i gulaszem, bezbłędnie wzbogaca sosy, wypieki i nalewki. A do tego nasyca i delikatnie ściemnia barwy potraw.
- Zastosowanie w kosmetyce: Dzięki swoim właściwościom znajdziemy go w składzie wielu środków przeciwzmarszczkowych i wygładzających skórę, maseczkach, balsamach i odżywkach do włosów, głównie tych o działaniu wzmacniającym i przeciwłupieżowym. Świetnie dezynfekuje rany i wspomaga procesy gojenia naskórka. Intensywnie rozjaśnia i wygładza skórę, a w przypadku dużych urazów – zapobiega tworzeniu blizn. To świetny składnik domowych odżywczych mazideł i peelingów – łagodzący podrażnienia, oczyszczający i zmniejszający problemy trądzikowe.
Kiedy najlepiej jeść miód gryczany?
Miód gryczany można spożywać o każdej porze dnia, jednak niektóre momenty mogą być szczególnie korzystne:
- Na czczo rano: Łyżeczka miodu gryczanego na czczo może wspomóc trawienie i dostarczyć energii na start dnia.
- Przed snem: Spożycie miodu przed pójściem spać może pomóc w poprawie jakości snu, dzięki swoim właściwościom relaksującym i łagodzącym.
- Podczas choroby: Miód gryczany jest szczególnie polecany podczas przeziębienia lub grypy ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i łagodzące ból gardła.
Miód gryczany, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym, jest cenionym dodatkiem do diety. Jego regularne spożywanie może przynieść liczne korzyści zdrowotne, w tym wsparcie dla układu odpornościowego, poprawę zdrowia serca i układu pokarmowego, a także pomoc w łagodzeniu objawów infekcji. Jego intensywny smak i głęboka barwa czynią go również wyjątkowym dodatkiem kulinarnym.
Co jednak warte zapamiętania to fakt, że nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim białka (enzymy) zaczynają w tej temperaturze niszczeć.
Wartości odżywcze1 porcja - 21 g Przykładowa porcja: 1 łyżka - 21 g |
||
|
w 100 g |
w porcji 21 g |
Wartość energetyczna |
1357 kJ |
285 kJ |
Tłuszcz |
0,00 g |
0,00 g |
w tym: |
|
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
0,00 g |
0,00 g |
Węglowodany |
79,50 g |
16,70 g |
Białko |
0,30 g |
0,06 g |